Илияна Кънчева

Илияна Кънчева представя изложба „Party Animals“ в Галерия Depoo

Илияна Кънчева с „Party Animals“ е първата изложба от серията изложби на Галерия Depoo и ЗА {обичайте} София – THE DARK IS NEVER TOO MUCH.

Илияна Кънчева е родена през 1987г. Живее и работи в София. През 2010г. се дипломира в специалност „Сценография“, а през 2014г. завършва магистърската програма „Дигитални Изкуства“ в Националната Художествена Академия в София. Работи в сферата на театъра и експериментира с фотография, видео арт и инсталации. През 2013-2014г. нейни експериментални филми са селектирани за участие на фестивали във Варна, Пловдив, Сърбия, Гърция, Белгия и Германия.

Серията PartyAnimals е уловена в пустошта на черноморския плаж, извън сезона. Именно това странно тихо настроение и отсъстващия обичаен нощен живот за тази популярна плажна ивица между Какао Бийч и хотел Кубан в Слънчев Бряг, привлича вниманието и обектива на Илияна Кънчева. Парадоксът на мястото, без туристическия наплив, е запечатан в общо 12 кадъра. Оригиналните фотографии са уловили последиците от атаката на пандемията и изчезващия вид на парти-зверовете.
Леките постройки или многоетажните сгради, издигнати върху нестабилната основа на златния, мек, ситен черноморски пясък. Неуспешният дизайн, раздърпаните найлони и халтурния пейзаж са в пълен контраст с впечатляващия син и златен фон на морето. За да изведе именно този анти-образ, Илияна Кънчева обработва колекцията от събрани снимки като изрязва само тези силни донякъде грозни, донякъде чаровни, а понякога и абсурдни образци на бавната и протяжна гибел на природните ни богатства.


Прехвърлянето на запечатания през обектива образ върху един най-обикновен бял пешкир и то селективно изрязано и показано само най-важно е също противопоставяне на класическата форма, в която ценното е именно творбата. Едва на втори план идва сувенира, бледа имитация, за по-масова употреба, върху предметите от всекидневието – моливче, тефтерче, чаша… В PartyAnimals този дискурс за стойността е обърнат наопаки – многократно преекспонирания образ върху битов предмет е самата творба с висока стойност, а към нея като безплатно допълнение, като евтина крос-промоция, се предоставя и оригиналния източник на вдъхновението – природният пейзаж. Хавлията носи символите на окулт-уреното ни Черноморие, на клонираните образи, които всяка година в продължение на месеци разхвърлят пясъка, за да оставят след себе си една гротескна природна картина. Места като Какао Бийч и други неочаквани сгради и леки постройки по нашето море вече са нарицателно, което от години показва защо в тази колекция хавлията с изкривена реалност е ценен артефакт към морския комплект.
Колекцията PartyAnimals на Илияна Кънчева, се състои от комплект колажиранпринт върху хавлия и оригиналния образ от принта под формата на рамкирана снимка, разпечатана върху фотохартия. Всеки от „летните комплекти“ е в тираж на серията до 10 копия.

ИЛИЯНА КЪНЧЕВА
PartyAnimals

20 – 27 юли 2021 г.
Вернисаж: 20 юли, 18:00 – 20:00 ч


Авторски публикации 205

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!