нарисувай ми жена

„Нарисувай ми жена“ Защо мъжете рисуват жени?

„Нарисувай ми жена“. Защо мъжете русуват жени? На този въпрос търси отговор мартенски търг на 5new

„Нарисувай ми жена“ е търг посветен на пропастта между нежността и свирепия бунт на душата, в който отминалото време и натрупания опит изменя лика на героинята. „Тя“, „онази жена“, която е била младо наивно момиче, вгледано в романтиката, е пораснала в хитра, смела, самостоятелна и борбена личност, способна да управлява стихиите в света си. Ето този преход, който представлява отворената пропаст ни беше интересен в подбора. Точно в тази бездна очаквахме да намерим и отговора на нашия въпрос, да видим какво улавят нашите петима художници, за които женския образ е неизменна част от тяхното творчество.

Именно в тази пропаст попада и нашия избор за търга,  отворен за всички (над 16 години), от 25 март до 11 април на 5new.org

„Нарисувай ми жена“ е търг – цветен като пролетта, и като вълнението от първата среща, и като слънчевия лъч рано сутрин… Бихме могли и така да разчетем картините на петимата мъже, които поканихме да се включат към мартенския ни търг, вдъхновени да завладеят с четката и длетото женския образ. Нашият поглед обаче е далеч от баналното. Запитахме се „Защо мъжете рисуват жени?“. Кое ги провокира и вдъхновява. В този процес научихме много повече за света на музите, в женски род. „5new

Всяка от двадесет и петте творби в онлайн търга има своя история и говори на свои собствен език за женското – от фини извивки до груби щрихи, от арт обекти в меко розово, до спомен от един единствен ден, един единствен момент от живота на художника. Тези събрани върху творбата спомени, натрупвания от емоции и връзки стават видими за публиката при досега ѝ с изкуството.

„Потърсихме израза на женското в разнородния облик на творбите на петимата художници Георги Маринов – Horhe и YO\KO (Йонко Василев).J.PANK (Йордан Панков), Росен Марковски, Стефан Божков. Без съмнение всеки от тях има връзка с темата през множеството си изложби, но ние подбрахме именно онези творби, които изразяват нещо повече от директна репрезентация.“ 5new

Творбите на YO\KO показват преди всичко човешки взаимоотношения в анекдотични истории – за природата, за наследството, за недовършените неща и романтиката. Арт обектите са със сладкодумни герои, затворени между четите стени на рамките. 

Стефан Божков представя частици от неговия живот, на литография и смесена техника и на спомен за един ловен трофей.

При J.PANK играе сладникавия образ на емблематичния модел, с музите от изчезналите класически произведения, превърнали се в легенди за историята на изкуството. В неговите творби свръх модерният провокативен градски графит си говори свободно с класическия модел на ангелския образ.

При Георги Маринов – Horhe отпечатъкът на женския образ, през мотива за майката, се характеризира с фин детайл и внимателно издълбан щрих в ксилографската дъска.

Росен Марковски ни показа женствеността в цвят брик и наивния образ на момичето с шала, портрет на момиче, момичето като модел, от който всеки може да се вдъхнови. В неговите творби откриваме неповторимото усещане за уют и светлина в обикновен следобед – нещо, за което все по-често си мечтаем.

Draw me a Woman 25/03-11/04 5new.org

Нарисувай ми жена
Георги Маринов – Horhe, Майка, 2009
Нарисувай ми жена
J.PANK, Amore & Psiche, 2020
Нарисувай ми жена
Росен Марковски, Малък класически портрет, 2018
qrf
#1 – Стефан Божков, Трофей в пустинята – диптих, 2014
Авторски публикации 218

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!