нарисувай ми жена

„Нарисувай ми жена“ Защо мъжете рисуват жени?

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

„Нарисувай ми жена“. Защо мъжете русуват жени? На този въпрос търси отговор мартенски търг на 5new

„Нарисувай ми жена“ е търг посветен на пропастта между нежността и свирепия бунт на душата, в който отминалото време и натрупания опит изменя лика на героинята. „Тя“, „онази жена“, която е била младо наивно момиче, вгледано в романтиката, е пораснала в хитра, смела, самостоятелна и борбена личност, способна да управлява стихиите в света си. Ето този преход, който представлява отворената пропаст ни беше интересен в подбора. Точно в тази бездна очаквахме да намерим и отговора на нашия въпрос, да видим какво улавят нашите петима художници, за които женския образ е неизменна част от тяхното творчество.

Именно в тази пропаст попада и нашия избор за търга,  отворен за всички (над 16 години), от 25 март до 11 април на 5new.org

„Нарисувай ми жена“ е търг – цветен като пролетта, и като вълнението от първата среща, и като слънчевия лъч рано сутрин… Бихме могли и така да разчетем картините на петимата мъже, които поканихме да се включат към мартенския ни търг, вдъхновени да завладеят с четката и длетото женския образ. Нашият поглед обаче е далеч от баналното. Запитахме се „Защо мъжете рисуват жени?“. Кое ги провокира и вдъхновява. В този процес научихме много повече за света на музите, в женски род. „5new

Всяка от двадесет и петте творби в онлайн търга има своя история и говори на свои собствен език за женското – от фини извивки до груби щрихи, от арт обекти в меко розово, до спомен от един единствен ден, един единствен момент от живота на художника. Тези събрани върху творбата спомени, натрупвания от емоции и връзки стават видими за публиката при досега ѝ с изкуството.

„Потърсихме израза на женското в разнородния облик на творбите на петимата художници Георги Маринов – Horhe и YO\KO (Йонко Василев).J.PANK (Йордан Панков), Росен Марковски, Стефан Божков. Без съмнение всеки от тях има връзка с темата през множеството си изложби, но ние подбрахме именно онези творби, които изразяват нещо повече от директна репрезентация.“ 5new

Творбите на YO\KO показват преди всичко човешки взаимоотношения в анекдотични истории – за природата, за наследството, за недовършените неща и романтиката. Арт обектите са със сладкодумни герои, затворени между четите стени на рамките. 

Стефан Божков представя частици от неговия живот, на литография и смесена техника и на спомен за един ловен трофей.

При J.PANK играе сладникавия образ на емблематичния модел, с музите от изчезналите класически произведения, превърнали се в легенди за историята на изкуството. В неговите творби свръх модерният провокативен градски графит си говори свободно с класическия модел на ангелския образ.

При Георги Маринов – Horhe отпечатъкът на женския образ, през мотива за майката, се характеризира с фин детайл и внимателно издълбан щрих в ксилографската дъска.

Росен Марковски ни показа женствеността в цвят брик и наивния образ на момичето с шала, портрет на момиче, момичето като модел, от който всеки може да се вдъхнови. В неговите творби откриваме неповторимото усещане за уют и светлина в обикновен следобед – нещо, за което все по-често си мечтаем.

Draw me a Woman 25/03-11/04 5new.org

Нарисувай ми жена
Георги Маринов – Horhe, Майка, 2009
Нарисувай ми жена
J.PANK, Amore & Psiche, 2020
Нарисувай ми жена
Росен Марковски, Малък класически портрет, 2018
qrf
#1 – Стефан Божков, Трофей в пустинята – диптих, 2014
Авторски публикации 338

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!