салон наив софия

Първия международен Салон НАИВ отваря врати на 4 юни в София

Творби на художници-наивисти от 17 страни ще огреят София в Първия международен Салон НАИВ, който се открива на 4 юни в София. Двеста творби на 67 автора от Европа ще ни върнат радостта от живота в пир от цветни истории, в които има веселие, дързост, романтика и магия.

Посетителите ще видят платна с маслени и акрилни бои, както и рисунки с туш, моливи и пастели, акварел и скулптури от дърво и керамика. Наивистичният стил се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, необремененот академични правила.

„Наивизмът е празник на живота, наслада за сетивата, от която имаме нужда след повече от година аскетизъм. Изложбата е финаарт терапия. Тя регенерира жизнеността на всеки, който влезе и погледне на света през ведрия поглед на нашите автори от различни европейски страни“ Даниела Осиковска, куратор на изложбата.  

Салон Наив София е достъпен за посещенияот 4 юни в 17.00 часа и ще продължи до 17 юни в галерия Нова Арт Спейс (ул.Съборна 3). Между 11 и 19 часа всеки ден посетителите могат да се насладят на картините и да открият своята сред тях. Търговската изложба ще продължи във Велико Търново от 30 юни до 10 август в изложбени зали Рафаел Михайлов. Проектът е подкрепен от Национален Фонд Култура.

Биенале НАИВ България 2021, което се проведе в началото на годината сложи страната ни за първи път на картата на наивистичните събития. Изложбата беше виртуална и събра творци от 47 страни от всички континенти. Първи Международен Салон НАИВ е първата реална, физическа изложба на това изкуство в България. По време на неговото откриване ще бъдат връчени наградите на предшестващото Биенале от страна на председателят на международното жури доц.Ружа Маринска. Освен съвременни творци, в залата могат да бъдат видени и редки произведения на български художници като Георги Кононец и Коста Форев.

Директен линк : Facebook

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Авторски публикации 363

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!