Киара Берсани  в „Търсене на еднорози”

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

В изданието на Фестивала на Геотермалните Хълмове (Festival delle Colline Geotermiche) за 2022г. откриваме „Търсене на еднорози “, театрално представление, по идея на и интерпретирано от Киара Берсани, чието изследване на митологичната фигура на Еднорога и концепцията за „политическо тяло“ й носят множество международни награди.

„Нищо не се знае за Еднорога. Корените му са изгубени в последователността от поколения разсеяни човешки същества. Може би всичко е започнало с недоразумение – обяснява Берсани. Какво се случва, ако в колективното въображение се появи фигура с митологични характеристики, за която обаче няма мит, който да мотивира и описва нейното съществуване? Ражда се символ. Чуплив. Изкоренен. Идеална жертва за всеки, който иска да му даде свой смисъл. Еднорогът, създание без родина и без история, е използван и малтретиран от човека, лишен от правото да говори. Сега искам да го компенсирам за несгодите, които е претърпял. Да му дам история, любов, избор.“

Сред средновековните символики на Еднорога откриваме една, която описва легендарното животно като носител на смирение, но и като непобедимо. Киара Берсани, с другото си тяло, изглежда сякаш въплъщава същите добродетели характерни за въображаемото създание, на което са приписвани различни магически сили през вековете.

Тялото й е скромно, страда от тежка форма на Несъвършена остеогенеза (Вродена чупливост на костите), генетично заболяване, което причинява чупливост на костите и кара анатомията и структурата на човешкото тяло да растат неравномерно, лишавайки го от конвенционални форми. Непобедим обаче е нейният горд поглед, големите и внимателни очи, които от близо сякаш проникват в душата на зрителя.

Киара е много смела жена, тя превърнала тялото си във вдъхновение на политическата борба срещу уврежданията и традиционната естетика. Не е необходимо да имате вид на модел – предава в абсолютна тишина по време на представлението – за да сте носители на важно послание, зависи единствено от това как се развива духовното ви състояние. С цялата си същност Киара демонстрира, че въпреки неблагоприятната природа, човек може да постигне нещо велико, може да бъде осезаемо средство, което да накара всички да разберат, че препятствията са винаги предимно в съзнанието ни.

Тя също, подобно на Еднорога, е една крехка фигура и въпреки че физическото й присъствие може да се види и усети чрез чувства и емоции, някак все пак е лишена от автономност. Тяло, което много наподобява това от ранното детство, с пухкави гънки на бедрата, което обаче се сблъсква с лицето на възрастна жена с интелигентна, решителна и в същото време сладка стойка, перфектно осъзнаваща погледите, които падат върху нея.

Спектакълът се проведе на малкия площад Кавур в историческия център на Помаранс, град, разположен в очарователните и мистериозни хълмове на Тоскана.

Киара Берсани

Много интимно пространство, както предпочита изпълнителката,така че да бъде близо до зрителите и да проведе с тях своеобразен диалог, визуален, без думи, съпроводен единствено от фоновата музика.

Тялото на Киара Берсани се движи по сцената „пълзейки“, като деца, които все още не се чувстват сигурни да се изправят на крака. Протича бавно, леко, понякога се ускорява внезапно. На коленете, стърчащи от бледожълтия анцуг, дълги белези показват операция. Спира, оглежда се, гледа право към най-близките зрители. Изглежда, че изпитва физическа болка, когато ходи на четири крака, след това загатва за усмивка, може би за да окуражи публиката, която я следва с поглед в почти свещената тишина.

Не всички зрители бяха готови да отправят поглед върху „тялото“ на актрисата, соматичните изражения издават мислите им, колебаещи се между емоция и дискомфорт, приемственост и срам. Присъстващите деца – не много – са с предимство пред възрастните, спрямо емоциите, които предизвиква физическото виждане и усещането за душевната сила на жената. Имайки по-малко разслоен и не твърде предубеден опит, те се движат по по-естествен начин, по-малко страхливи – дори в моменти на по-голяма физическа близост до фигурата на Киара Берсани. По-специално момиченцата, много от които й се усмихваха открито.

Приклекнала в ъгъла, без да показва лицето си, актрисата изчаква тишина в публиката, преди да започне. Еднорогът / Берсани протяга ръка, след това крак, протяга се в малкото тяло и започва своята живописна разходка.

Киара Берсани

Тромпет лежи – сякаш изоставен – на ръба на сцената, върху чисто белия тротоар на площада. Спектакълът завършва с дрезгав звук на тромпет, който постепенно се подобрява с по-хармонична музика, изсвирена от актрисата, която стои на колене държейки инструмента. Боен вик? Обръщение към ближните? Осъзнатост и страх да бъдеш уникален? Всяко живо същество е уникален свят.

Иззад ъгъла на една алея долита звучно ехо на други духови инструменти. Ето ме! И аз съм тук! Аз също съм Еднорог, уникално и въображаемо същество! Нека дадем шанс един на друг да пресечем пътищата си, нека се обединим, за да дадем усещане за единство и хармония на живота.

„От толкова време ви чакам… Купих цветя, подредих света си, а сега ми се вие ​​свят, защото чувам шума от стъпките ви по улицата – Киара Бресани ще остави бележка на входа за всеки зрител. Кой знае дали ще се разпознаем тази вечер. Кой знае дали в крайна сметка няма да открием, че, да, наистина съществуваме. Кой знае дали ще ме поканиш на танц. Кой знае дали ще прекараме нощта заедно. “

Спектакълът беше представен в четвъртък, 28 юли, от 19:30 ч. на площад Кавур в Помаранс (Пиза) като част от Фестивала на геотермалните Хълмове -Festival delle Colline Geotermiche 2022.

Търсене на еднорози

Идея, реализация и действие Киара Берсани

Драматургия Гая Клотилда Чернетич

Музика Ф. Де Изабела

Драматургичен консултант Лука Понцета

Източник: theblackcoffee.eu/seeking-unicorns/ ;Официален партньор на Cafe Arte.

The Black Coffe 🇮🇹 Italian online magazine; Official partner of Cafe Arte 🇧🇬

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!