театър русе конкурс

Ясни са финалистите в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2023 г.

Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова са финалистите в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2023 г. Селекционерът на конкурса Пламен Харманджиев се обърна към всички зрители, за да разкаже малко повече. Ето какво сподели той:

„Днес с радост мога да обявя тримата млади режисьори, които бяха селектирани за настоящото издание на Конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“. Това са Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова.

Изборът между шестнадесетте кандидатури бе наистина много труден. Много от тях не само представят задълбочен поглед към темата за „ДРУГИТЕ“, но са и смели визии за съвременен и жив театър, които заслужават да бъдат на големите български сцени. Аз съм искрено щастлив, че младите български творци със силен глас, готови да създават качествен и различен театър, са сред нас – тук и сега и са готови да го докажат. Осъзнавайки напълно огромната отговорност към тях, за мен бе привилегия да се докосна до техния свят и желая от сърце, за всички нас, те да получат заслужения шанс да обогатят българския театър. Благодаря на всички кандидати!

През юни в Русе ни очаква едно уникално по рода си събитие, в което финалистите ще имат възможността да изработят в рамките на шест дни, заедно с трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“, откъси, които ще представят публично пред русенската публика.

театър русе конкурс

Ана Батева ще ни представи работата си по „Празен град“ на съвременния македонски драматург Деян Дуковски, в която двамата братя и войници от враждуващи страни Гьоре и Геро ще се срещнат в нощта преди решаващата битка.

Кристина Беломорска ще ни въведе в „сайт-спесифик черна комедия“ с текста на съвременния румънски драматург Матей Вишниек „Различен театър или Човекът като кошче за боклук“, в който ще протегне ръка към бездната на изгубената близост.

Ева Данаилова ще ни провокира с авторски спектакъл, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат заедно с нея в търсенето на „малкия човек“ сред стихиите на кризисния свят.

„С нетърпение очаквам да проследя работата им и да ги подпомогна в ролята на драматург през шестте дни. Заслушайте се, младият български театър има какво да Ви каже!“ Пламен Харманджиев, Селекционер

Конкурсът ще се проведе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе от 13 до 18 юни с нов формат. Тримата финалисти ще разработят творчески ателиета с актьорите от трупата на театъра, като ще работят съвместно с драматург, който ще помага и наблюдава творческия процес. В края на ателиетата всеки режисьор ще представи своята работа в откъс до 30 минути пред журито и русенската публика. Журито ще определи кой ще получи възможността да развие своята идея в спектакъл на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“ през следващия сезон.  

Авторски публикации 256

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре