“Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ . За пръв път от 15 години български павилион на биеналето във Венеция

Официалното откриване на Българския павилион във Венеция  се състоя на 18 май 2023 г.

За първи път от 15 години насам България е представена на Венецианското биенале за архитектура. Националното участие на България в Биеналето за архитектура във Венеция 2023 се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Проектът “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ на архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите вБългария и Съюза на архитектите.

Темата на архитектурното биенале във Венеция е „Лаборатория на бъдещето“.

Демографската криза, обезлюдяването и изоставените училища са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за разговори и обмен на информация и идеи. За да илюстрират процеса на изоставените райони и намаляване на населението, кураторите Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич и Костадин Кокаланов се обединяват с белгийския фотограф Александър Думарей, който през последните години прекарва много време в пътувания из страната и документира през обектива си процеса на упадък и, по-конкретно, изоставените училища.

Изложбата е разделена на три основни зони – „вход“, „класна стая“ и „зона за интервюта/дебати“, като приканва посетителите постепенно да се потопят в сложния и будещ тревога проблем за свиващите се региони. Сценографията е нещо повече от обикновен фон; тя е платформа за размисъл, подтикваща посетителите да се включат в диалога за предизвикателствата, пред които сме изправени. Поемането на отговорност и извличането на поуки е една от основните задачи, която си поставят авторите на експозицията.

Кураторите си сътрудничат с институции и общини, за да съберат оригинални артефакти и да онагледят идеите си. За целта са подбрани стари детски съоръжения и училищно обзавеждане, които ще бъдат пренесени в залата –домакин на българския павилион във Венеция.

Автор на фотографията: Александър Думарей
Авторски публикации 395

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!