Шабака Хъчингс София

Шабака Хъчингс отново в София

Шабака Хъчингс на 12 май 2023 (петък) – 21:00 ч. – “София лайв клуб”

Месец след Лолапалуза, музикална комета от бъдещето удря и София: The Comet Is Coming, групата на британската джаз-икона, идва за втория си концерт в столицата седем години, два албума и един световен успех по-късно.

Джаз, космо-афробийт, електроника, фънк психеделия и спейс рок. Звукът на бъдещето, днес. Това са най-честите етикети, с които определят междугалактическия експлозивен коктейл на Крал Шабака (виртуозния саксофонист, флейтист и кларнетист Шабака Хъчингс), Даналог (Дан Ливърс, синтезатори) и Бетамакс (Макс Халет, барабани). „Пригответе се за сблъсъка”, предупреждава „Гардиън”, а „Дъ Куайътъс” се съгласява, че „въпреки дълбоката връзка с фънкаи духовната такава с афрофутуризма и всеки вид междузвездна музика, позната ни досега, това е едно изцяло нов, оригинален и свеж проект”. Легендите не закъсняват: твърди се, че на първия импровизиран лайв на триото за около секунда всички в залата левитират на сантиметри над земята. Нещата наистина граничат с фантастика: в края на техен концерт в Германия възрастен мъж получава инфаркт и сякаш умира, но след намесата на парамедиците се връща в тялото си и става да си дотанцува бисовете, възкресен от звездните им ноти.

Шабака Хъчингс София
@Фабрис Буржел @Georgi Panchev

Каква е тази група и кога успя да завладее света и големите сцени на Гластонбъри и Лолапалуза? Да върнем лентата малко назад.

Годината е 2016, триото е номинирано за наградата „Мъркюри” с дебютния си албум Channel The Spirits, като вместо нея печели симпатиите на редица икони, сред които Иги Поп, който продължава да ги пуска и до днес в шоуто си по BBC, и Ноел Галахър. По една щастлива случайност есенното им турне тогава (през 2016 г.) мина и през София. За един уикенд в столицатасвириха две от групите на Шабака Хъчингс – „Кометата” и Sons of Kemet отвяха неподозиращите родни меломани с енергичните си експлозивни сетове и ги спечелиха завинаги за верни последователи. Само половин година по-късно в „София лайв клуб” свири и Shabaka & The Ancestors – спиричуъл джаз проектът на Шабака от ЮАР, включващ музиканти от The Brother Moves On, които пък гледахме пак там през ноември миналата година.

Днес от трите проекта единственият функциониращ и издаващ нова музика е именно The Comet Is Comingи софийската дата от глобалното турне е рядка възможност тукашната публика да се докосне до извънземната сила и вдъхновение на истинска световна джаз легенда от най-новата музикална история, чийто почитател е Камаси Уошингтън – аналогът на Шабака от другата страна на Атлантика.

Шабака Хъчингс София
@GEORGI _PANCHEV
Шабака Хъчингс София
@GEORGI PANCHEV

Вторият албум на групата – Trust in the Lifeforceof the Deep Mysteryот 2019 – е част от голямата миграция на проектите на Шабака към Impulse! – великият джаз лейбъл от САЩ, добил легендарен статус заради издадените от него албуми на легендата на легендите – Джон Колтрейн. Pitchfork дава на албума оценка от 7,8 и го поставя между новаторската електроника на Flying Lotus и ексцентричните афроджаз епоси от Сириус наSun Ra. Всичко това, както и последвалото щатско турне, помага на групата да добие огромна популярност в Америка, а на албума – да продаде няколкостотин хиляди бройки. Ако първият албум е скитане между звездите, то този е оркестрирана и полирана до съвършенство антиутопия, покана за безкраен танц на постапокалиптичния дансинг.

След почти три години и няколко Ковид-вълни, само преди четири месеца излезе и най-новата колекция от звездни химни на магическото трио – записаният за четири дни в Real World Studiosна Питър Гейбриъл опус Hyper-Dimensional Expansion Beam. Какво ни предлага той? Отваряне на нов звезден портал и пътешествие в неоткрито досега измерение, движено от силата на същия онзи коктейл, но този път и с обилно добавен денсхол, плюс любимите напоследък флейти на Шабака. Добавте още брилянтната, смела и нечувана досега продукция, дело на Даналог, както и почти електронния грохот на интерпланетарната машина Бетамакс (двамата гостуваха през юни м.г. като Soccer96, отново по поканана Stretchи Alarma Punk Jazz). Новият албум ще бъде и в центъра на сетлиста във вечерта на 12 май: не очаквайте нищо по-малко от музика, спусната директно от душата на Вселената, изсвирена безкомпромисно на ръба на физическия предел и решена на всичко, за да получи своя достоен отговор на дансинга.

Stretch и Alarma Punk Jazz постигат отдавнашната мечта на Меломаните от Последните дни да доведат отново в София едно от най-значимите имена не само на лондонската нео-джаз сцена, а и в глобален мащаб. След като в последната година и половина чухме и се насладихме на Теон Крос, Челси Кармайкъл, Soccer96, The Brother Moves Onи Джошуа Айдехен – до един гравитиращи около него – ред е да се поклоним и на Крал Шабака и неговата Комета. Или поне да потанцуваме бясно.

Линк към събитието във Facebook:

https://www.facebook.com/events/714900530144380

Линк към билети:

https://epaygo.bg/2191820220 и каси EasyPay – от 25 лв. //30 лв.// 35 лв.

The Comet Is Coming:

TECHNICOLOUR – трети сингъл от новия албум – https://youtu.be/VN5VtWncH0A

Later with Jools Holland – CODE – първи сингъл от новия албум – https://youtu.be/_gtcXU5VSnM

NPR Music Tiny Desk Concert – https://youtu.be/gpfpYTmohAk

Авторски публикации 363

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!