Femina obscura

„Vagina Obscura”. Жената като „вариант“ на мъжа

Рейчъл Е. Грос, 33-годишна, завършила Бъркли, специалност „Английска литература“ и магистърска степен по „Научна журналистика“, носителка на множество награди за многобройните си интервенции от научно естество, в най-акредитираните американски медии, в нощта на 8 юли 2018 г. в Бруклин, проявява сериозно страдание и започва изпитанието му в търсене на несъществуваща терапия. Рядко заболяване? Непознат вирус? Замърсяване от експериментални химикали? Не, инвалидизиращ вагинален сърбеж, който никой лекар не изглеждаше в състояние да излекува, обаче, накрая опита успешно с продукт, стар като кукувицата и доста груб-борна киселина. Оказа се бактериален вагинит, от който, според статистиката, всяка трета жена е засегната поне веднъж в живота си.

Рейчъл, благодарение на този луд сърбеж, е открила, че има огромна празнина в изследванията, следователно в знанието, между мъжкото и женското тяло, включително матката, която изглежда получава връх на научен интерес, само когато съдържа дете. Друга жена, директорът на Националния институт по здравеопазване- д-р Джанин Остин Клейтън, потвърждава това в изявление:

„Нашите познания за женската биология са много по-ниски от тези за мъжката биология“.

Възползвайки се от опита, Рейчъл Е. Грос написа книга, която вече постигна голям успех в продажбите в САЩ, Испания, Русия, Виетнам и предстои да бъде издадена и в Италия. Заглавието е най-добрият синтез на съдържанието и опита на журналиста: „Vagina Obscura”; внимателно документирана работа, много информативна, изпълнена с хумор и придружена от цветни илюстрации.

„Vagina Obscura“ използва културно-исторически и медицински подходи за изследване на женската анатомия. Историческият разказ на Грос започва в древна Гърция с Хипократ. Авторката също включва личен опит в книгата си, като пише за ендометриозата и наличието на бактериална инфекция във вагината си.

Изглежда невероятно, но, по-голямата част от научната литература се основава на изследването на мъжките тела. Не в Афганистан, в западния свят! До такава степен, че в Щатите преди няколко години Движението за женско здраве и медицина получи федерален мандат, който задължава изследователите да включват жени и малцинства в клинични изследвания.

Неравенството на инвестициите, посветени на анатомичното изследване на двата пола, според изследването на американския журналист се дължи на конкретния сексизъм, който винаги е съществувал в света на науката и изследванията.

Всъщност според Рейчъл „Маргинализацията на женските тела, върви ръка за ръка с маргинализацията на жените в науката“.

Науката – която често се излага като разграничение между доброто и злото, между тъмното и светлото на света, като щит за защита от всичко, което не е „научно доказано“ – основава изследванията си върху медицината и фармакологията почти само на мъжко тяло, считайки женското за негов вариант.

„Жената като „вариант“ на мъжа е културен проблем, който има далечни корени“ – отбелязва фондация „Умберто Веронези“ в своя уеб портал – въпреки факта, че хормоналните вариации, теглото, съставът на тялото, стомашната киселинност са различни фактори между половете и може да повлияе на абсорбцията, ефикасността и токсичността на лекарствата.

Дори по отношение на ваксините Фондация „Veronesi“ отбелязва значителни разлики: „Жените имат по-силни вродени и придобити имунни реакции от мъжете. Но, те проявяват неблагоприятни ефекти по-често: това може да е свързано с възможното влияние на биологични, хормонални и генетични фактори, които все още не са напълно дефинирани, и отново с резултатите, получени от клинични проучвания, проведени върху мнозинство от мъже.“

Базирането на изследвания и експерименти, както се случва, сякаш човешката раса е само мъжка, е много сериозна грешка в метода, както се съобщава в конкретен документ на CNR, което включва намаляване на знанията, конкретната приложимост и индивидуалното въздействие и социалната сигурност на постигнатите научни резултати, със сериозно накърняване на конституционно гарантираното право на здраве, независимо от пола.

Мисълта, че през 2023 г., в най-изостаналата част на света, жените все още се подлагат на генитално осакатяване, докато в най-напредналата част те всъщност не са признати като пол от науката, носи тъга и показва колко спешно е да се освети толкова много тъмнина.

Източник: TheBlackCoffe.eu

The Black Coffe 🇮🇹 Italian online magazine; Official partner of Cafe Arte 🇧🇬

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре