Библиотека Прищина

Библиотеката в Прищина, една от най-грозните сгради в света

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Завършена през 1982 година от архитект Андрия Мутнякович, Националната библиотеката в Прищина в стил Архитектурен брутализъм е обявена за една от най-грозните сгради в света. Бъдейки там на място и съзерцавайки я, потвърждаваме това твърдение. Библиотеката, наистина прилича по-скоро на затвор отколкото на културна или обществена сграда, която има за цел да привлича повече посетители.

"Докато толкова много библиотеки работят, за да въвеждат хора вътре, обществената библиотека в Прищина прилича на гигантски затвор, едва ли е привлекателен образ за насърчаване на грамотността."

Това е най-голямата библиотека в Косово и има мисията да събира, съхранява, популяризира и прави достъпно документалното и интелектуалното наследство на Косово. Прави изложби и съхранява архив от национални вестници. Библиотеката предоставя и редица други услуги. Известна е с уникалната си история и стил на сградата, проектиран от югославския архитект Андрия Мутнякович, последван от спорове за външния й вид.

Според архитекта на Националната библиотека на Косово, сградата е предназначена да представлява стил, съчетаващ византийски и ислямски архитектурни форми. В други източници има изявления на действителния архитект, че „този проект, който е свързан с традицията на предроманската архитектура на Балканите, се разглежда наред с други проекти за сградата на Националната библиотека в Сараево“.

Библиотека Прищина

От други тази сграда се разглежда като реакция на безличността на международния стил и опит да се съчетаят съвременните средства с регионалните традиции и селската архитектура, но също и като модерен метаболистки стил.

Сградата разполага с две читални съответно с 300 и 100 места, читалня за периодични издания, стаи за специални колекции, каталогизация и изследвания, амфитеатър със 150 места и заседателна зала със 75 места.

Фоайето на библиотеката се използва за различни културни събития. Подът на залата е уникално произведение от разнообразен мозаечен мраморен камък. Най-големият купол на библиотеката е основното украшение на високия таван на залата, като по този начин осигурява достатъчно естествено осветление.

Библиотека Прищина
Авторски публикации 338

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!