дни на музиката балабанова къща

XIII Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email

Солисти на Виенска филхармония, Паганини ансамбъл, Барокови солисти и още много звездни гастроли в XIII Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” .

На 13 май Епископската базилика на Филипопол ще посрещне звездното откриване на пролетното издание на XIII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” – част от Културния календар на Община Пловдив. На сцената ще излязат едни от най-изтъкнатите представители на прочутата Виенска филхармония начело с концертмайстора на оркестъра – знаменитата българска цигуларка Албена Данаилова. Нейни партньори са изключителните инструменталисти Лара Кустрих – цигулка, Михаел Щрасер – виола и Тамаш Варга – виолончело. Събитието е част и от авторитетния афиш на XXVI Австрийски музикални седмици.

Следващите елитни ансамбли в програмата на фестивала са “Паганини Ансамбъл – Виена”, в който водеща роля има блестящият цигулар Марио Хосен (наричан от публиката с възхищение “Българският Паганини”) заедно с Марта Потулска – виола, Александър Свете – китара, Атила Пастор – виолончело и “Барокови солисти”, в чийто състав влизат корифеите на бароковата музика Зефира Вълова – цигулка, Аапо Хакинен – клавесин, Явор Генов – лютня.Както във всички предишни издания на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” и тази година Пловдив ще има възможността да се наслади на събития със знак за уникалност – първият песенен рецитал в Града под тепетата на прочутия български баритон Кирил Манолов в партньорство с именитата пианистка Боряна Ламбрева и първият съвместен концерт на двете звезди на родната и международна сцена – Пламена Мангова (пиано) и Зорница Иларионова (цигулка). През 2022 г. един от най-обичаните и дългоочаквани младежки концерти в програмата на фестивала – ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ – празнува своя 10-годишен юбилей. Годишнината ще бъде отбелязана с тържествен концерт на Римския стадион със специалното участие на Теодосий Спасов (наричан с обич от своите почитатели “Кавал номер 1 на планетата”), като солист на талантливия оркестър на НУМТИ “Добрин Петков” под диригентството на Константин Добройков.

В пролетното издание на XIII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” публиката ще има още много щастливи срещи с изтъкнати български и чуждестранни музиканти, сред които Коко Дюлгерски – виола, Лия Ковач – виола, Жени Захариева – пиано, Кирил Родин – виолончело и др. МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “МузикАртисимо”, Министерство на културата.

Пълна програма за пролетното издание: https://www.musicartissimo.com/bg/festival-program.htmlБилети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Пловдив

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!