Офисът няма бъдеще

Модерният офис възниква в началото на 18-ти век, и с засилването на индустриалната революция през 19-ти век, когато отраслите на банковото, железопътното, застрахователното, търговското и петролното развитие, нарастват драстично, се появява все по-голяма нужда от административни сгради и офис пространства.

В началото на 20-ти век продължава да расте търсенето на нови, модерни офис площи. В Америка започват да се строят все повече небостъргачи, които да приемат бързо разширяващата се работна ръка-така наречените „бели якички“.

През вековете офис пространствата претърпяват множество изменения и структурни деформации, в зависимост от своето предназначение и комфорта на служителите. Към днешна дата най-широко разпространение имат „отворените офиси“, които обединяват група работници в едно и също пространство. Въпреки, че някои проучвания показват, че този тип офиси, могат да подобрят краткосрочната производителност, в същото време загубата на личен живот и сигурност, можела да навреди както лицето работещо в офиса, така и на фирмата.

Половината от седем милиардното ни население, прекарва по-голямата част от времето си в офис.

Фактът, че думата офис се е превърнала в синоним на отегчение и потиснатост, дори каторга за по-артистичните и свободолюбиви натури, не е достатъчен да сложи край на „епохата“ на офиса, но екологията e на път да го направи.

С огромния икономическия растеж , селскостопанската индустрия, транспорта, увеличението на популацията, проблемите с околната среда се задълбочават. Днес светът е концентриран изцяло към използването на възобновяеми енергийни източни-зелена енергия, и намаляване на разточителното потребление. Осъзнаването на истината за проблема  със замърсяването и глобалното затопляне, кара хората да преосмислят отношението си към планетата, и да търсят нови решения за бизнеса. Екодвижения от цял свят, наложиха на правителства и институции, да се съобразят с промените в климата.

Увеличава се броя на фирмите предлагащи модерно оборудвани офис помещения, които се ползват под наем, дори само почасово. Хотели също предлагат  конкурентно оборудвани конферентни зали, които могат да се ползват под наем. Виртуалните офиси-изцяло нов тип услуга, също набират все по-голяма популярност. При наличието на тези възможности, частният, старомоден офис се превръща в загуба на ресурс, и производство на боклук.

В бъдеще, все по-скъпо и скъпо ще излиза на предприемача да обслужва и поддържа офис- много разход, малко ефективност или продуктивност. Метафорично казано информационните технологии, отдавна са решили проблема с времето и пространството.

Все повече хора ще работят от вкъщи, като по този начин ще спестяват разход на фирмата, на себе, и разбира се на околната среда. Младото поколение от своя страна, има амбицията да бъде така наречения „фрийлансър“ -специалисти на свободна практика, което също пренебрегва офисът като необходимост.

Футуристи и писатели от научната фантастика, са предвещавали и очаквали роботизирането с вълнение, като са описвали промяната да е обвързана с екстензивен отдих и почти неограничена лична свобода.

Но да оставим настрана тази фантастичната представа. Въпросът е, какво ще се случи след като технологиите завинаги заменят човешката работна ръка? Нашето автоматизирано бъдеще ще доведе до социална трансформация, която ще бъде различна от всичко, което сме виждали досега…

Авторски публикации 220

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!