как да релаксираме

Как да релаксираме качествено през лятната отпуска? 8 “лесни” начина

Животът обикновено е далеч по-тревожен процес, отколкото си позволяваме да приемем. Непрекъснато трябва да поддържаме своята цялост и да се движим напред в свят, който е несигурен, изпълнен с капани и капризи, подвластен на силите на ентропията. Ние сме постоянни заложници на прищявките на късмета. Постоянно трупаме тревоги, големи и малки. Всяка минута, попиваме като гъба отрицателна енергия . Бъдещето винаги е екзистенциално и несигурно. Страховете, които не сме изследвали и върху, които не сме работили, се групират в пещерите на ума.

Трябва да дадем шанс на всички наши тревоги да разберат себе си. Само ако бъдат изслушани, тревогите ни, могат да бъдат изцедени от тяхната интензивност. Ако трябва да запишем собствения си поток на съзнание в настроение на възбуда, резултатът ще бъде хаотично объркване. Цялата ни нервност намалява, когато систематично се излагат и изследват тревогите.

Опознаването на потока на съзнанието ни показва, че мозъкът ни е по-деликатен и по-сложен орган, отколкото обикновено си представяме. Много от интроспективните задачи, които си поставяме, се оказват по-капризни и се нуждаят от повече ресурси, отколкото обикновено допускаме. И все пак наградите за правилното прилагане на самоанализ-ата са огромни, тъй като, когато станем експерти в нашите собствени потоци на съзнание, имаме шанса наистина да разберем кои сме – и по този начин да приведем живота си в съответствие с начина, по който наистина се чувстваме. Да се фокусираме върху целите, които наистина са важни за нас и ще ни задоволят, когато ги постигнем.

1. Изключваме телевизора

На първо място разбира се е телевизията. Никаква телевизия, две седмици или месец, без никаква телевизия, изключение правят музикалните канали, но само ако гледате Classical Harmony, Mezzo или др. подобни.

2. Без Facebook, без Instagram

Телевизията и социалните мрежи се конкурират по вредност и отегчение. Не сме сигурни кое е по-опасно, затова предлагаме всички дезинформационни канали и платформи да се спрат. Освен, че дезинформират, влияят отрицателно върху мислите ни и понякога върху поведението ни. Може и да направите добро, като зарадвате приятелите си в социалните мрежи с отсъствието си, нищо не се знае…

3. Без телефонни обаждания

Не водете безсмислени дълги разговори по телефона. Не звънете излишно на приятели и близки. Ценете както своето време, така и тяхното. Оставете ума Ви да си почине, да осмисли преживяното и след това, да започне да работи във Ваша полза. Не сме програмирани по default да правим restart или renew, трябва да се научим как да го правим… Върнете се към човешката природа в добрия замисъл на идеята.

4. Философска медитация; себе-познание и самоанализ

Философската медитация е практика, чиято предпоставка е, че решаващ дял от неприятностите в съзнанието ни, идва от мисли и чувства, които не са били разплетени, изследвани или взети под достатъчно внимание. Обикновеният живот протича твърде бързо, за да можем да обработваме правилно събитията в реално време – страдаме, натрупвайки несмислени мисли и чувства, които създават безпокойство, гняв, депресия, пристрастяване и несъответстващи цели. Така че, според тази идея, ние трябва редовно да проверяваме съдържанието на умовете си и да слушаме техните изкривени сигнали. Що се отнася до вътрешния ни живот и щастие, трябва да си зададем правилните въпроси и честно да си отговаряме, това е в основата на една философска медитация.

5. Купуваме си нова книга и допрочитаме и старата

Да! Освен новата, довършете и старата. Тъкмо половината Ви свободно време, ще се запълни смислено. . Съветваме Ви да не четете книги за личностно самоусъвършенстване, така само ще задълбавате собствените си мисли, и никога няма да излезете от омагьосания кръг в който сте попаднали 🙂 . Четат се приключенски; любовни романи с етикет „Вечна класика”. За оправданието с децата, нали знаете… всеки го носи…

6. Бъдете екскурзиант

Познавате ли добре града си? Ако няма да пътувате, бъдете екскурзиант в собствения си град; града в който живеете. Едва ли сте ходили на всички интересни места, които има той. Запознайте се с историята му в детайли. Посетете всички музей, галерии, паметници, паркове и нови места на, които не сте били. Ако сте го правили вече, започвайте с това което предлага околността. България е доста богата в това отношение, а кратките разстояния, поради малката ѝ териториална площ, са плюс.

Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и нашир света и ще стигнеш отвъд него. Елиф Шафак

7. Не изхвърляйте старите дрехи, изхвърлете старите мисли

Да, ще направите ремонта през август, ще обновите стени и мебели, ще изхвърлите всичко ненужно, похабено и изконсумирано, защото Вие сте консуматор 🙂 но това може да не се отрази толкова положително, колкото очаквате на Вашето благосъстояние. Трябва да изхвърлите и старите мисли, да се отървете от непосилния за носене „товар”, да пуснете спирачката и плавно с газта по нов път…

8. Спорт и хоби

Това за спорта, за хобитата, има ли нужда изобщо да го споменаваме, че и тази тема е много изтъркана? Това, че още не сме се научили да плуваме или яздим, въпреки, че много ни се иска?!

Авторски публикации 149

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!