автобиография и мотивационно писмо

Нова година, нов късмет! Как да си намерим нова работа?

Facebook
Instagram
Linked In
Fb messenger
Follow by Email
Добрата автобиография и мотивационно писмо са ключът към успеха

Обзалагаме се, че повечето от Вас се надяват новата година да донесе ново начало в живота им. Част от това, за някой от нас, е намирането на нова по-добре заплатена и удовлетворяваща ни работа. Първата стъпка към тази цел, е да сътворим перфектната автобиография и мотивационно писмо.

автобиография и мотивационно писмо

80% от работодателите не разглеждат кандидатури без приложено мотивационно писмо. Разберете, Вие се продавате! Вие сте стока, а СиВи-то и мотивационното Ви писмо са Вашата опаковка! За да имате шанс, да разкриете уникалното и незаменимо съдържание, опаковката Ви трябва да е примамлива.

Започваме разбира се, както започват и работодателите- със снимката. Не използвайте селфи снимка за автобиография! Никога! Снимката приложена към автобиографията Ви, трябва да бъде професионална. Можете да направите това във фото студио, или да изберете подходяща снимка от професионална лична фотосесия, ако позицията за която кандидатствате го позволява. Това е доста популярно в арт средите, например при дизайнери; музиканти; архитекти; програмисти и др. Излишно е да споменаваме, че трябва да облечете риза и сако, ако се снимате във фото студио 🙂 …

автобиография и мотивационно писмо

Второ-данните за контакт. Доста хора неглижират тази подробност, но е част от играта. Имейл pafkata1_@…. .bg/com, не е подходящ. Имейлът трябва да изглежда така: pavel.georgiev@…bg/com (име и фамилия). Излишно е да споменаваме, че трябва да има и телефон за контакт с Вас 🙂 .

Следва най-съществената част-трудовият стаж. Един съвет- не лъжете! Не си приписвайте знания и умения, които не притежавате. Същото важи и за езиците, не пишете езици на които знаете двадесет думи и то с неправилно произношение. Ако през последните шест години сте сменили девет работни места, опишете само тези, които биха имали някакво отношение към позицията за която кандидатствате. Знаем, че имате лична основателна причина да напуснете тези работни места, но отстрани изглежда несериозно. Нанесете данните за контакт на фирмите за които сте работили в Сиви-то. Прилежно опишете всяка допълнителна информация- дипломи; сертификати; личностни качества и др.

За мотивационното писмо можем да кажем, че колкото хора, толкова и мнения. Но има няколко златни правила, с които ще Ви запознаем.

Не копирайте готово мотивационно писмо от интернет! Не изпращайте едно и също мотивационно писмо на всички обяви! Трябва да имате индивидуален подход, това ще се оцени и документите Ви ще бъдат разгледани. В мотивационното писмо, задължително трябва да присъстват името на фирмата и позицията за която кандидатствате. Може да проверите в интернет, кое е отговорното лице на фирмата, и да го адресирате директно към него.

Да, трябва да споделите защо мислите, че сте подходящ за вакантната позиция. Да, трябва да опишете как натрупаният Ви досега опит/стаж, ще бъде полезен за компанията. За всичко останало използвайте въображението си, но текстът трябва да бъде кратък и ясен. Ще бъдем по-конкретни, около 130-160 думи.

След като приключите, проверете и двата документа за правописни или граматически грешки. Изпращайте документите в pdf файл, в интернет има много опции за конвертиране на документи.

Когато съдбоносният момент настъпи и Ви поканят на интервю, проучете реда по който ще протече интервюто. Какви въпроси ще Ви задават, ще има ли някакви задачи или тестове за решаване. Предварително обмислете и формулирайте отговорите на въпросите, които се предполага, че ще Ви бъдат зададени, особено ако ще говорите на чужд език!

Идеята е следната: ако не сте положили старание и усилие, да напишете един документ, то какво старание да очаква от Вас бъдещият Ви работодател. Винаги има достатъчно кандидати, защо да изберат точно вас? Необходимо е, да се представите като надежден служител и точният избор за компанията.

[poll id=“2″]

Авторски публикации 319

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!