wadi rum пустиня

Your next destination: пустинята Wadi Rum в Йордания

There is no signal, there are no calls, there is no internet or any other connection to the world… lovely! No one can reach or bother you! You are absolutely free to do, do think and feel nothing. It is only you and your filtered company. What a wonderful place! A dream come true…

Няма сигнал, няма обаждания, няма Интернет или каквато и да е друга връзка със света-страхотно! Никой не може да ви достигне или да ви безпокои! Абсолютно свободни сте да правите, да мислите и да не чувствате нищо. Само вие и вашата подбрана компания. Какво прекрасно място! Сбъдната мечта…

Рано сутрин, последните блещукащи звезди изчезват. Крайна тишина заобикаля. Всеки звук, който нарушава тишината, независимо дали е леко преминаваща мушичка, звучи впечатляващо силно. Незамърсеният пустинен въздух изпълва дробовете, докато сутрешният хлад започва да изчезва, когато слънцето изгрява над хоризонта. Огромните пясъчни планини, скалите и долините започват да се оцветяват в топли нюанси от първите слънчеви лъчи, като създават илюзия за абсолютна хармония и съвършенство.  Зашеметяващ „природен пърформънс”, който заслужава скъп билет за първи ред.

Вечер, гледате невероятното звездно нощно небе, а при пълнолуние приказния пустинен пейзаж. Може да спите в пълна тишина под открито небе. Пустинята изглежда още по-вълшебна в последните слънчеви лъчи. Трябва да изживеете това приключение, за да се насладите на красотата му и запечатате красивите гледки завинаги в съзнанието си.

пустинята Wadi Rum

Йордания с Петра влиза в тазгодишната класация на CNN travel за най-добра туристическа дестинация. Но, след като направим типичната културна обиколка на историческия древен град,  можем да отскочим до някъде, където ще срещнем и преживеем нещо съвсем различно.

Wadi Rum е обширна защитена пустиня в южната част на Йордания.  Предлага романтични пейзажи от огромни пясъчни долини и планини от пясъчник или гранит, тесни каньони и характерни пустинни животни. Wadi Rum е  уникално място на земята. Това е една от причините ЮНЕСКО да включи пустинята в списъка на световното наследство.

От праисторически времена много различни племена са  обитавали  тази красива и изолирана пустиня, включително набатейците, те отбелязват присъствието си върху скалите, храмовете и графитите.

Пустинята Wadi Rum е известна със своя уникален пустинен пейзаж. Освен необикновената природа, местността е осеяна с йероглифи и надписи. Има много известни места като извора на Лорънс, каньона Хазали и скалната стена Anfishiyyeh. Но това не са единствените места. Във Вади Рум можете да намерите около 25 000 йероглифа и още 20 000 надписа. Така че, когато изследвате пустинята, дръжте очите си отворени, за да видите също толкова красивите, но по-малко известните.

пустинята Wadi Rum

Йероглифите и надписите илюстрират 12 000 години човешка окупация в пустинята. Те разказват истории за историята и еволюцията на човешката дейност на Арабския полуостров.

Илюстрациите на хора показват човешки фигури, държащи лъкове и стрели. Има и рисунки на животни като камили, козирог и коне. И до всички тези фигури има символи като линии и кръгове. Експертите заключават, че това са инструкции и послания, оставени от хората един за друг. Някои от тях са за даване на указания за намиране на скрити извори. А други са за актуализиране взаимно за неща като кой е посетил района последен. Като цяло тези гравюри дават представа за развитието на човешката мисъл. Те показват модел на пасторална, земеделска и градска човешка дейност и разказват повече за климатичните промени. От умерено влажен климат до полусухата среда, която имаме днес.

Многобройните надписи, открити в Wadi Rum, са в четири различни северноарабски писмености. Тамудски, набатейски, ислямски и арабски. Те показват много ранното развитие на азбучната писменост сред обществата на полуострова.

Според ЮНЕСКО пустинята е „критично място за изучаване и разбиране на еволюцията на естетиката, писането и грамотността“.

Надписите доказват, че Wadi Rum се споменава в Корана. Коран 89: 7-8: „7 Ирам – който имаше високи стълбове. 8 Такива като кого никога не са били създавани в земята?’. Благодарение на многобройните надписи на различни азбуки, учените от пустинята успяват да идентифицират Wadi Rum с древния Ирам. Коранът разказва за Ирам, който е погребан под пясъците на пустинята, като пример за божествено наказание над хора, които отказаха да се покланят на Аллах.

Твърди се, че хората Тамуд, които са живели във Вади Рум от около 800 г. пр. н. е., са унищожени от Аллах. Гравюрите, които са оставили след себе си, дават съществена представа за историята на тяхното племе.

Осеяна с жълти и червени дюни, най-високата дюна в пустинята е  Ум Ишрин, където се намира Каньон Хазали.

Изкачването на тази дюна е лесно, тъй като можете да се изкачвате през скалите отстрани. Когато сте на върха, ще имате достатъчно енергия, за да се насладите на красивите гледки към долината и да тичате по дюната. Интензивното червено на дюната и наситеното синьо на небето отгоре са завладяваща гледка. Много туристически агенции организират обиколки с различни маршрути и дейности, с продължителност от 2 часа до няколко дни. Обиколките с джип са най-добрият избор за разглеждане на пустинята Wadi Rum, ако имате ограничено време, което означава, че можете да видите най-популярните живописни и археологически обекти по най-бързия начин.

За този вид туризъм е популярно нощуването в лагер, разположен в защитената зона. Можете свободно да се разхождате, просто имайте предвид, че разстоянието, което можете да достигнете пеша, е много ограничено, като се има предвид, че сте в огромната пустиня и е лесно да се изгубите поради липса на карти и индикации. Така, че е по-добре да резервирате пешеходна обиколка или обиколка с джип и гид, комбинирана с катерене.

пустинята wadi rum

Авторски публикации 363

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
error: Копи не е възможно!!!